Akadálymentes nézet
| Vaja | <<

 

Vaja


Önkormányzat neve: Vaja Nagyközség
Önkormányzat címe: 4562 Vaja, Damjanich u. 71.

Lakosságszám: 3749 fő
Belterület: 300 ha
Külterület: 2500 ha
Polgármester: Tisza Sándor
Alpolgármester: Harsányi Imre
Jegyző: Dr. Takács Tibor

Önkormányzati képviselők:
Gáspár Béla
Sólyom Zsuzsanna
Dr. Birtók Mihály András
Harsányi Imre
Jámbor Zoltán
Tamási Margit


A település története:

Vaja nagyközség a Nyírségben, Nyíregyházától mintegy 40 km távolságra található település. Jól megközelíthető a 49-es főúton és a Nyíregyháza-Vásárosnamény vasútvonalon.Éghajlata mérsékelten meleg, közel a mérsékelten hűvöshöz. Az évi napsütéses órák száma 1950, a középhőmérséklet 9,5-9,7 C, a csapadék 610-630 mm.Az uralkodó szélirány az É-i, de jelentős a DNy-i és a DK-i aránya is.

A település mellett található a Vajai-főfolyás által táplált 81 ha felületű Vajai víztározó, mely halászatra, öntözésre kiváló. Erdőtársulásainak jelentős részét akácosok alkotják, s emellett a nemes nyárak is nagy területet borítanak. A fenyők csak néhány hektáros társulást alkotnak, elvétve tölggyel is találkozhatunk.Növénytársulásai: főleg homokpusztagyepek, homoki legelők. Sűrűbben előforduló lágyszárú fajok a mocsári galaj, a tőzegeper, a lápi nádperje és a borzas imola. Talaja kovárványos barna erdőtalaj és humuszos homok.

Az 1990-es években a település egészén kiépült a földgázvezeték, 1981-ben vezetékes ivóvizet kapott a község. Mintegy 2 km-en kiépült a szennyvízhálózat. 1991-ben bekapcsolták a községet a távhívó rendszerbe, a telefonhálózat folyamatosan bővül. 1992-ben a mintegy 350 főt számláló Rákóczi-tanya szilárd burkolatú úttal összeköttetésre került Vajával, ezzel egyidőben a község valamennyi utcáját szilárd burkolattal látták el.A településen a szennyvízhálózat 2000-ben teljes egészében kiépült.