Akadálymentes nézet
| Hodász | <<

 

Hodász

Önkormányzat neve: Hodász Nagyközségi Önkormányzat
Önkormányzat címe:4334 Hodász, Petőfi S. u. 6.
Lakosság szám: 3464 fő
Belterület: 338.0561 ha
Külterület: 2249.6714 ha

Polgármester: Nagy János
Alpolgármester: Gelsei Gábor András
Jegyző: Dr. Kardos Csaba

Önkormányzati képviselők:
Gelsei Gábor András
Máté Béla
Rézműves Jenő
Rézműves Róbert
Tóthné Darabánt Anikó Jolán
Bihari Béla

Kisebbségi Önkormányzatok

A CIGÁNY önkormányzat összetétele:
Lakatos Kálmán - RPT, RPM, CSZOSZ
Lakatos Sándor- RPT, RPM, CSZOSZ
Lakatos Sándor G. - RPT, RPM, CSZOSZ
Lakatos Sándor Jenő - RPT, RPM, CSZOSZ

A település története:
Hodász község önkormányzata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nyírség keleti részén található. A legközelebbi várostól Mátészalkától, mely körzetközponti szerepet tölt be, 13 km távolságra fekszik. Elérhetőségét a 471. számú útról elágazó alsórendű út biztosítja.
A település lakosainak száma  3.500 fő. A lakosság elöregedő, az aktív korúak elvándorolnak, a születések száma csökken. A roma lakosság aránya 45 %, mely évről-évre emelkedik. Jelenleg az iskoláskorúak 80 %-a roma gyerek közül kerül ki.
A település lakónépesség megtartó ereje a munkanélküliségben keresendő, azonban a település megélhetést kellő mértékben nem tud biztosítani. A legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat, mely 122 fő számára biztosít megélhetést. Az önkormányzat általános iskolát, óvodát, napközi otthonos konyhát, - amely szociális konyhaként is üzemel - működtet. Intézményeink működtetése a fejlesztések rovására történik. Ezen nehézségek ellenére szigorú és következetes gazdálkodás és takarékosság eredményeként tud kisebb fejlesztéseket  megvalósítani. Az önkormányzat gazdálkodása stabil, kiegyensúlyozott a fentebb leírtaknak köszönhetően. Sajnos az elmúlt években jelentősebb fejlesztésre, beruházásra nem volt lehetőség, ezért jelentős pályázati forrás bevonásával törekszünk a település határában lévő területek belvízmentesítésére a mezőgazdasági termelés biztonsága érdekében.
Az Önkormányzat el kívánja érni, hogy az itt élő emberek a lehetőséghez mérten a legjobb ellátási szolgáltatásokat vehessék igénybe. A tervezett fejlesztéseit a 2003. évben elfogadott településrendezési terv alapján kívánja megvalósítani. Ennek egyik eleme a jelen projektben megvalósuló belvíztározó építése, mely a település határában lévő belvíz okozta károk megelőzése, csökkentése érdekében épül meg.
További terveink a települési szennyvízhálózat és tisztító megépítése, melyet szintén pályázati úton elnyert forrásokból kívánják megvalósítani. Mivel az aktív korú lakosság foglalkoztatottsága rendkívül alacsony, az Önkormányzat egyik legfontosabb feladatának a munkahelyteremtést, munkahelyteremtés feltételrendszerének kialakítását tekinti. Ezért továbbra is folytatni kívánja az évek óta működtetett közmunka programot, melynek keretében a jelenlegi létszámtól magasabb arányban kívánja bevonni a lakosságot.

Intézmények;

Eszterlánc Óvoda
4334 Hodász Bem J. 3-5., Tel.: 44/350-377
vezető: Tóthné Darabánt Anikó

Kölcsey Ferenc Általános iskola
4334 Hodász, Széchényi 1-3., Tel.: 44/550-062

I orvosi rendelő
4334 Hodász, Dózsa Gy 8., Tel.: 44/550-046

II orvosi rendelő
4334 Hodász, Dózsa Gy 25., Tel.: 44/350-150

Nyugdíjas klub
4334 Hodász, Dózsa Gy. 16., Tel.: 44/351-256

Építészeti kultuláris emlék:
Cigány Múzeum

Műemlékek:
Emlékmű

Helyi védettségű emlék:
– Református templom
– Kastély

Rendezvények:
– Május 1.,
– Augusztus 20.

Szálláslehetőség:
nincs

Étkezési lehetőség:
Önkormányzati konyha

Közlekedés:
autóbusz, vonat

Gazdaság:
most van kialakulóban