Akadálymentes nézet
| Fülpösdaróc | <<

 

Fülpösdaróc


Önkormányzat neve: Községi Önkormányzat Fülpösdaróc
Önkormányzat címe: Fülpösdaróc, Fő ú 48.
Lakosság szám:  354 fő
Belterület: 55 ha 6588m²
Külterület: 369 ha 3747m²

Polgármester: Kovács Csaba
Alpolgármester: Szabó József András
Körjegyző: Dr. Görbéné Dr. Székely Edit Hajnalka

Önkormányzati képviselők:
Székely József Istvánné
Pecséri Zsuzsanna
Szabó József András
Varga Rudolf

A település története:
Nevében a Fülpös előtag Fülpös (ma Ököritófülpös) község szomszédságát jelzi, a Daróc a szláv “nyúzó“ foglalkozásnévből keletkezhetett, valószínűleg királyi várbirtok volt és királyi darócok, azaz vadnyúzók lakták. A hajdani kölcsei uradalomhoz tartozott, de birtokolta a Fülpösy nemzetség is, amely már 1352-ben ura volt Fülpösnek. 1379-től 1417-ig a Kölcsey és a velük rokon Szekeresy családoknak volt itt része, bizonyára tőlük foglalta el Domahidy György és László: elhurcolhatták a jobbágyokat is, mert a XV. században Pusztadaróc néven említik a települést, bár 10 év múlva öt jobbágytelkét már lakták. 1575-ben Filpessy (Fülpösi) Ferenc nyert benne részjószágot, amelyet 1590-ben Tardi Vörös Orbán lovassági tábornoknak adott el. A Fülpösi család 1613-ban fiaágon kihalt, a rokonok osztozkodtak a tulajdonon és a leányági leszármazottak által indított per még a XVIII. század közepén is folyt. A XVII. században a Kölcsey családon kívül a Tatay család, a XVIII. században a Gulácsy, Moldvay, Somlyai Szilágyi, Ludányi Bay, a XIX. század első felében az Ilosvay, Gulácsy, Moldvay, Tatay és Varga családok birtokoltak itt. Szatmár vármegye első katonai felmérői 1782–85 között a falucskáról feljegyezték, hogy a magas tölgyerdőt ölelő Szamoson túl és az Ecsedi-láp felé járhatatlanok voltak a rétjei. A töltés mellett gáttal magasított Szamos ekkor 80–100 lépés széles, alacsony vízállásnál 2–3 láb mély volt, tavaszonként elárasztotta az egész vidéket és gyakran egyesült a Tiszával. Ekkor csak csónakon lehetett közlekedni. Fényes Elek Geographiai szótárában így írt róla: Szatmár vármegyei magyar falu a Szamos mellett, közel Matolcshoz, 251 lakossal. Három nyomásbeli földjei mindent bőven teremnek, rétjei közepesek, legelője, fája elég, belső gyümölcsös, káposztás, szőlős, veteményes kertjei jók, különösen sok diófája van. A Szatmár vármegyei monográfiában 59 házat és 347 lakost számláltak össze, Főbirtokosának, Luby Zsigmondnak “itt szép, új úrilaka“ volt.

Intézmények;

Általános Művelődési Központ, ahol megtalálható a polgármesteri hivatal, valamint a község háziorvosi rendelője is. Cím: Fülpösdaróc, Fő út 232 HRSZ
Tel. /Fax.: 06-44-357354

Építészeti kultuláris emlék:
A népi építészet emléke a vakolatdíszes, homloktornácos, utcai oldalán téglaoszlopos Fő u. 63. sz. alatti lakóház. A hagyomány, illetve Luby Margit gyűjtése szerint Petőfi Sándor a barátja, Luby Zsigmond nagyari birtokos fülpösdaróci új kúriájának emeleti kisszobában is megszállt. Ez az épület azóta már elpusztult.
Elődje helyére 1875-ben emelték téglából a mostani református templomot. A református egyház régi templomát elvitte a Szamos, 1752-ben új fatemplomot építettek helyette. 1765-ben az okiratok említik a korábbi fa haranglábat. 1810-ben a magyar református templomok közt egyedül csak itt volt orgona, amelyet a Gulácsy család állíttatott. A volt Luby-kúria földszintes, eklektikus stílusban valószínűleg a XIX. század második felében épült. Ezt mutatja a homlokzat szép, háromszögletű oromfal díszítése, a homlokzat síkjából kiálló csúcsos kis torony, valamint a tető szarufáit alátámasztó karpántok formája. A belsőt (jelenleg szociális otthon) átformálták, de a terek így is sugallják hajdani szépségét.

Műemlék:
nincs

Helyi védettségű emlék:
Az I. és II. világháború hősi halottainak valamint az ököritófülpösi tűzvész áldozatainak emlékműve

Rendezvények:
minden évben megrendezésre kerülő falunap

Szálláslehetőség:
nincs

Étkezési lehetőség:
a szomszédos Géberjénben

Közlekedés:
a 471-es számú főútvonalról Győrtelek és Ököritófülpös között letérve közelíthető meg, közvetlenül Géberjén után fekszik.. Mátészalkától 17, Csengertől 24, Fehérgyarmattól 15 km-re fekszik. E három város irányából menetrendszerű             autóbuszjáratokkal is rendkívül könnyen megközelíthető, a járatok sűrűsége miatt.

Gazdaság:
Fülpösdaróc ipari jellegű gazdasággal nem, csak mezőgazdasággal rendelkezik. A község lakosságának nagy része rendelkezik őstermelői igazolvánnyal. A mezőgazdaság állattenyésztési ággal már nem rendelkezik, a növénytermesztés azonban annál változatosabb. A különböző takarmánynövényektől és gabonaféléktől a gyümölcsökig (alma, szilva, meggy, körte stb.) nagyon sokszínű.
A gazdasághoz tartozik továbbá egy vegyesbolt, és két vendéglátóipari egység.