Akadálymentes nézet
| Kereskedelem | <<

Az Észak-Alföldi régióban jelentős a kereskedelmi tevékenység, azonban a szektor strukturális aránytalanságoktól szenved, hiszen a vállalkozások nagy hányadát fedi le, de azok jövedelemtermelő képessége alacsony, jelentős részük kényszerből létrehozott mikro-vállalkozás. Működnek azonban a Régióban nagyobb tőkeerővel bíró, tartós fogyasztási cikkeket forgalmazó szervezetek is, jelentős forgalomnövekedést tudtak felmutatni az utóbbi években.
A kereskedelemben országszerte jellemző folyamat továbbá a nemzetközi szereplők fokozott és agresszív terjeszkedése, melyek közül a legsikeresebbek a Metro, a Tesco, a Plus diszkont, a Penny-hálózat és a SPAR. Ezen versenytársak megjelenése egy erős koncentrációs folyamatot indított el hazánkban. A Tesco 2006. év végén megnyitotta a mátészalkai áruházát.

Pozitív fejlemény azonban a kereskedelemben a vertikális szerveződések elterjedése a hazai vállalkozók körében (pl. CBA, Coop-hálózat). A legtöbb kiskereskedelmi üzlet a térségközpont Mátészalkán (455) működik, ezen kívül még Nagyecsed (86) értéke emelkedik ki a többi közül. Az üzleteket üzlettípus szerint vizsgálva elmondható, hogy élelmiszerjellegű üzletek, áruházak minden településen működnek, azonban a speciális szaküzletek többsége Mátészalkán koncentrálódik. Az 1000 lakosra jutó üzletek száma a szinte térség valamennyi településén az országos átlag (16,3) alatt van, egyedül Mátészalka (24,9), Jármi (18,7) és Rápolt (19,1) értéke haladja meg azt. Megjegyzendő, hogy Rápolt esetében a rendkívül alacsony lakosságlétszám miatt erősen torzít a mutató. A települések többségén 10-12 üzlet jut ezer lakosra, ami az országos értéknek alig haladja meg a kétharmadát. Ez szintén alátámasztja a szolgáltató szektor fejletlenségét a kistérségben. A kistérségben 200 nagykereskedelmi raktár található, ezek három településen koncentrálódnak (Mátészalka, Nyírmeggyes és Kántorjánosi). Mint azt már korábban bemutattuk, ezek közül kiemelkedően magas az élelmiszeripari, elsősorban a zöldség-gyümölcs értékesítésével foglalkozó nagykereskedelmi raktárak száma.